2019. 12. 23.
Két lépésből és azon túl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két lépésből és azon túl

Rékai Zsolt: Gyermek Flóra-részlet

 

Elvileg kész, és szárad a festmény. 

Egyszer az olaj, azután pedig a lakk. Természetesen később megmutatom az egészet.  

Barátom elszörnyed, ez egy szép festmény... Én meg tudom, az esztétika nem minden, külön mélységi rétegek vannak, kész festmény olyan mint egy emeletes ház, egy felhőkarcoló teteje ahonnan lehet lenyűgöző a látvány, áttekinthető a város vagy  táj, de lehet úgy is építkezni, hogy látható legyen a szerkezet, szintenként más és más funkció, és ha elmész  padlóig érő ablakig  és lenézel,  lenézésbe beleszédülsz, beleteker a gyomrodba, mozdulatlanul is olyan, mint egy spirális zuhanás...

Ezt jól ismerem. 

Van, hogy elbontják a talapzatot,  el a felfelé emelkedő páternoszter pályáját és akkor marad a puszta képzetes látvány, a helikopter leszálló és a torony, aminek funkciója lehet a kommunikáció, vagy  méterre való rájátszás, esetleg tűszerű belekarcolás felhőkbe.

Barátom szerint a filozófia, a bölcsesség szeretete, és ő csak tudja, hiszen minden filozófia könyv ezzel kezdődik, és azzal zárul, hogy amiről nem lehet beszélni, arról nem kell, és  filozófia ott kezdődik igazán, ahol a nyelv elhallgat.

Még az előítélet is egy komplexitás, számtalan elágazással, olyan eredet és jövőbe vezető nyomokkal, amelyek erőtere fontos, és amit a követhetőség feleslegessége határol körül.

Talán Lillán keresztül tanultam meg, aki végig szenvedte a középiskolát és egyetemet, hogy mindenki kompetensebb mint te, mindenki önmagát terjesztené vagy retorikailag bizonyítaná, hogy ö áll közelebb az univerzalitáshoz, ezért joga van dominálni, kreativitás kevés de hatalomra törő metafizika bőven. 

Tíz körömmel húzták le a tehetségeseket, és nekik is lett diplomájuk, hogy a legfelső szintet kibérelve megmondhassák, ki mehet fel a tetőre. Mondják, és mégsem így működik.

Az egész színtérarénát nem a császár irányítja, mutasson hüvelyket fel vagy le, hanem Flóra, a legjelentéktelenebb Római istennő, a legszürkébb és legszínesebb.  

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés