2020. 01. 04.
Sakál és láncfürész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sakál és láncfürész

Persze. Naná, hogy persze. 

Megtervezem  kislányt láncfűrésszel, a saját verziómat, úgyamit tudok, ahol éppen tartok. Szülés részleges és nem a helyes kifejezés, én sokkal jobban szeretem az „inkarnálni” szót. Inkarnáció, amikor valaki  köztes létben energiákat, speciális rezgéseket, valamiféle létre szabott esszenciákat begyűjt, és történik valami alásiklás, és már is magzati állapotban találja magát. Innentől kezdve  jelenlét dominál, minden egyetlen pontba folyik….

Inkarnáció nyilvánvalóan történeti aktualitás, és miközben történetiségnek is van jelenléte, amit  köznyelv korszellemnek hív,  a jelenlét és korszellem szinteket és dinamikákat képez, harmóniákat és feszültségeket, aminek érzékelése sok mindent igényel, még akkor is, mikor nem megyünk alapminőségek fölé.

 „Kislány láncfűrésszel”  hozzám irodalmon keresztül érkezett, de nem lépett légüres térbe. Az erőtér sok elágazást és lefűződést mutat, talán csupán meg kell nézni  fiatalok rajzait. Csupa metál, koponyák, hard fantasi, bőr meg láncos szerelékek.

Nem általánosítok.  Nekem is kedvencem  Rammstein.

  Kérdés, hogy ilyen „laza” témát, hogyan lehet úgy megfesteni, hogy az beleágyazódjon valamiféle klasszicizáló, esztétizáló szemléletbe…

Nem csak az  kérdés, mi újság, ha nem  képregény dinamikát festek, hanem az is, hogy a valóban kereskedelmi szempontokat is integráló, egyre látványosabb képeket, miként lehet vissza szólítani, visszafogni legalább időnként.

Ugyanakkor éppen munkába vett festményre is azt mondta galériás; képtér szervezése zseniális, de  központi lány alak daimon-ja, a sakál taszítja. 

Sebaj, marad kiállításra, vagy marad más galéria számára.

Meg se lep, hogy időközben egy 2019-es filmsorozatot kezdtem nézni,: Az Úr sötét anyagai
(His Dark Materials)

  Ennek a filmnek központi világában, minden embernek van egy kísérő állata, szelleme, daimonja. Mondanom sem kell, hogy ezek a daimonok eléggé tipikusak, így a film hatalombirtokosai kígyókkal, férgekkel, hüllőkkel rendelkeznek.

Saját verzióm, az áloméletből vett állat, ami szabad ösztönt jelképez, pszichopomp, Anubisz aki  lelkeket a fénybe kíséri. Dögevő,  közvélekedés nem kedveli, de szellemileg a nagy átalakulás kezdetét jelöli.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés