2020. 02. 22.
Kékbe öltözött
Új festmény felé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kékbe öltözött

 

 

 

 

2020.02.21

07óra 21perc

Most úgy érzem a "Kékbe öltözött" közel van az aktokban is túltolt metafizikai eszményítéshez. Pedig ha be is érem az nem az, az más, egyszerűen egy viszonylatban rekedt, leszakadt életenergiának a visszaszerzése.

Mi más lenne?! 

Valamit kifejezni, megfesteni az visszacsatolás?

 

09 óra 07 perc

Leginkább a Kékbe öltözött ruháján dolgozom. Mivel kék és fehér, átterjedtem az égre is. Nyilvánvaló, hogy ez a lány az égből pottyant, legalább is úgy öltözik, mint aki távol van, divatos is, meg régies, azt mondhatnánk retró... Mintha tisztelné a hagyományokat, de a jövő felé fordul. Valahogy magába vonzza a lehetőségeket, a jelenben van jelen, azt már az első pillanatban is tudtam, hogy ez egy rögzített pillanat, biztos megfigyeltétek, hogy  efféle megőrződésék  legtünékenyebbek, de azért most nem nyúlok Sándorfi szellemködeihez..

Sándorfi István festménye

13 óra 01 perc

A kép nem nagyon bonyolult, első pillanatra. Valamiféle mezei részletet látunk, domboldalt élő és elszáradó növényi részekkel. Ebben a közegbe ül a "Kékbe öltözött". Fiatal vörös hajú lány, nem általános értelemben vett szépség, de azért szép, vonzó, a vörös haj szenvedélyre utal. 

Azért nem választottam más karaktert, mert furamód kiegyenlíti az amúgy is túlságosan látványos vizuális kisugárzást. Az eredeti munkacím "Dasein szerelem" volt, akár maradhatott  volna, de ahogyan elkezdtem megmunkálni a festményt, végig gondolni, honnan is jött ez az egész, aspektus váltással munkacím változtatás is bekövetkezett.

A kép széleit lefestettem feketére, így ha elkészül, akár keret nélkül is ki lehet majd akasztani.

A közeli bevásárlóközpontban van képkereskedés. Ott láttam vastag, pácolt és végtelenül kidolgozott keretekbe foglalt képeket, nekem az egész méregdrága túlzásnak tűnt,  arányvétésnek, mivel azokon a giccseken nem segített, sőt maga a domborműszerű lehatárolás vette át a látványdominanciát...

Máskor vékony keret is sokat segít, megtanultam, ha valaki színeset szeretne, célszerű  festmény színeihez alkalmazkodni.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés