2020. 04. 13.
Kép-elemzés
Képek értelmezése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kép-elemzés

 

x
xx
Incze Mózes festményei


Mai dekódolós gyakorlatunk, ismét két Incze festmény, hasonló tematikákkal. 
Ezek a mentális gyakorlatok, azért hasznosak, mert időben nem öt perc alatt lapozom át az engem érdeklő festményeket, ami legfeljebb az azonnali élmény tetszés szintjéig vezet, és csak ritkán, az igazán kiugró és kapcsolódó festményeknél hagy olyan emléknyomot, ami később visszavezet. 
Így napi vagy heti bontásban is van szelekció. A kiemelt képekre sokszor nem is emlékszem, pedig valamikor én töltöttem le, tetszettek, de az efféle tetszés méltatlanul mullékony.
Van még egy megjegyzés, amit a saját gyakorlatomból hozok ide, mint differenciáló érték szempont.
Vannak festmények, -és ezek többnyire a kereskedelmi festmények,- melyeknek dekoratív rétege túlhajtott, viszont látványosak. A nem kifejezetten kereskedelmi célból festett képek inkább a többi jelentéses réteget,   preferálják. Természetesen ezeknek is meg van a piaca, értékük gyakran magas, vagy sokkal magasabb, mint  sima galériák dekorációs kínálata. Kétszer sem mondom, ez sarkítás, és sima galériákban is megjelennek akadémikus értékek, viszont bennem is mozog ez a mérleg.
Régen, amikor kifejezetten kiállításokra festettem, a dekoratív szint érdektelen volt, volt, de nem állt  törekvés középpontjában.
Incze  fenti értékmegközelítés szempontjából inkább akadémikus. Saját vizuális szempontomból izgalmasabb, mint egy látványfestmény, aminek élménye ugyan azonnali, de az élmény szinte nem is kikérdezhető, differenciálható.
 Mindezzel együtt, inkább tennék ki  lakásomban Incze festményt, még akkor is, ha az panel és tér nélküli.
Most vizsgáljuk meg röviden, mit is látunk.
Van egy sötét, egy fehér és egy színes lap. A színes természeti, de benne van a két elvont szín.
A fehér lap hiánya a felhő,  láb a kéken, szellemi közegen áll, és  lapokról átfűződő lét-szalag kék és fehér. Ez még is rátét, mert a láb, az egzisztenciális, emberi gyökérszféra színe, a természeti rész, a föld barna színeit hordozza.  
Ennyi kulcsnak elég is. 
A második kép tematikája nagyon hasonló.  Asztal a táplálkozás, a társas lét, a megbeszélések közege. Álomban az evés mindig szellemi táplálék mibenlétére utal. A külső és belső természet Animája, fedi le a természetet a szellemi kék elvont teljességével. A fej mint irányítóközpont  ezzel a szellemiséggel kifedett, a mellkasi, szív zóna a szenvedély ruháját viseli, meg a tiszta fehéret. Ez a női megszemélyesítés  természetbe kötött, és az egész a belső valóság elvonatkoztatása. A belső valóság ege szürke, szürkületi zóna amit látunk, hold-típusú látásmód. 
Incze szereti  testrészekkel való kifejezést, így a jelentés szempontjából az is fontos amit elhagy.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés