2022. 02. 18.
Női portré 1 (1.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Női portré 1 (1.)

port1

Rékai Zsolt: Portré 1    (80 cm x 80 cm)

 Női portrésorozatról van szó. 

A női arc karaktere, már eleve vonásnyival több, mint az arc, álltalános értelemben. A női arcnak rengeteg megközelítése lehetséges, és bizonyára  vizuális intenzitáson kívül, még néhány aspektust fontolóra fogok venni.

Egyik ilyen megközelítés a kitakarás, és képzelettel való kipótlás. Erre egyszerűbben a „rejtélyes” kifejezést (is) lehet használni.

Elsőre egészen szélsőséges példát fogok hozni, amit akár negatív rejtélynek is felfoghatunk.

Nem tudom ki hogyan van vele, de rám, női hang is tud észbontóan érzéki módon hatni.

Utazás közben a buszon, akaratlanul is hallom, hogy egy sorral mögöttem, fiatal fiú és lány beszélget. Hogy miről azt nem tudom felidézni, de  élmény szempontjából nem is érdekes.

A fiú magyaráz, a lány pedig viszonylag ritkán szól közbe. A hangja, igen a hangja nagyon nőies, átélt és intelligens, viszont ezzel szembe megy a naturális, átélt  visszajelző reflexió, a „ba.meg!” Ezt úgy tudja mondani, mint aki előzőleg begyakorolta, mint ami kissé vissza irányul önmagára. Nem (csak) csodálkozásnak, hanem kifejezetten felhívásként hat… Mintha csak azt mondaná természetes spontaneitással: „Jőj és ba.meg!”

Arra gondolok, talán  paradox hat ennyire erőteljesen,  genetikailag örökölt intelligens tónus, és  kifejezés nyers drasztikuma…

A címzés nem nekem szól. Talán nem is címzés?! 

Rejtély!  

Viszont  verbális hatáshoz elementáris kíváncsiságot társít  utazásos élmény, és a busz végállomásra érkezésekor, nem vagyok képes közömbösen leszállni, meg kell fordulnom, egyszerűen ki kell pótolnom a testi hiányt, látnom kell a varázshang tulajdonosát!!

A lány túlságosan fiatal! A lány túlságosan vékony és lapos, az arca szürke verébé, totálisan jelentéktelen…

Akkor most kiről vagy miről tudtam meg bármit (valamit) ?!

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés