2022. 10. 30.
Égbe törekvő motívumok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Égbe törekvő motívumok

Festmény útvonalait bejárva (már) előzetesen észrevettem összefüggéseket, amivel Irina Diana Calu egyáltalán nem foglalkozott. Calu tudati szűrője az volt, hogy a gyerekek játéka előkészület  felnőt korra  Alapvetően a játékok mibenléte, eredete és megnevezése érdekelte.

Ez  lehetséges perspektívák egyike, leginkább mű-címe szerinti, mindenképpen mű felszínének domináns meggondolásának kiindulópontja.

Az igazság az, hogy szerencsés ezeknek (saját) jegyzeteknek időbeli széttolódása, mivel az új bejárások során, új kérdések és lehetséges vállaszok merülnek fel.

Calu sem volt képes minden játék megnevezésére, és amivel nem tudott mit kezdeni, azt egyszerűen elhagyta.

Olyan is előfordult, hogy tevékenység esetleges jelentésével helyettesítette látványrészlet leírását.

Az elhúzható falú házzal szemben lévő épület -lépcsőn megközelíthető,- sötét hátterű bejárata elött (egy) nő rudat (partvisnyelet) egyensúlyoz egyik kezének ujján. Calu szerint megeshet, hogy középületről van szó, és a mutatvány politikai ügyeskedésre, egyensúlyozásra utal.

A kép egészét figyelembe véve, számos más asszociációm  akad.

Ilyen gondolat az, hogy a nő fölötti ablak kereszt alakú, és a kereszt horizontális és vertikális összetevői közül (itt) a horizontális egzisztálás alapjaiból kiinduló vertikális irányulásról (késztetésről, törekvésről,) van szó.

Ennek a törekvésnek változata, gólyalábakon való járás.  Itt nem a kéz, hanem a láb játssza a főszerepet. Felemelni vagy felemelkedni a levegőben az ember számára szellemi erőfeszítés, és úgy tűnik Bruegel tudja, hogy ez maradéktalanul az anyagi világban soha nem valósul meg.

Mindezt alátámasztja, hogy az épület melletti (horizontális) mászórúdon valaki lefele lóg, (gravitásiós hatás,)aminek ellentéte a fejjel lefelé lógó gyerek, akinek viszont  lába emelkedik a levegőbe. (Ez kifejezetten a tarot kártya akasztott emberére utal, aki megfordította a szemléletét, a föld felől gondolkodik, de az égben jár.

Az sem véletlen, hogy az elhúzható falú ház elött  repüléssel kísérleteznek, madarat vizsgálnak, légcsavarokkal, buborékokkal próbálkoznak.

Olyan részleges tükrözést látunk, ahogyan  festő gondolatban, vizuálisan tervezett és építkezett.

Incze Mózes - Múltváltó


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés