2023. 04. 30.
Artemisz
Bruegel: Vadászok a hóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Artemisz

art

Rékai Zsolt: Artemisz

Szent Hubertusz történeti, élő ember volt. 

 Előtte is volt  vadászatnak szellemi reprezentációja.  A görög Artemisz vadászistennőről ejtünk néhány szót, akinek a római Diána felelt meg.

Artemisz csak távolról (?), közvetetten hozható kapcsolatba Bruegel vadászaival, akik - most már vitathatatlan, -Szent Hubertusz szellemi nyomdokaiban járnak. Jézus vagy a szent szellemi elhívásának engedelmeskedve követik a belső nyomot, ami akkor is belső, ha külső (is). Abban a tekintetben külső, hogy felszínen Bruegel valóban tájat ábrázol emberekkel, viszont belegondolva festmény a festő világképét,  világgal kapcsolatos tudását, tudatos és nem tudatos viszonylatait tükrözi vissza.

 Mitológia szerint Artemisz segített anyjának világra hozni Apollónt,( Apolo) mindezért nem csak a vadászat, de a gyermekszülés védelmezője is. Artemisz látva az istenek szerelmi életének kuszaságát, örök szűzességet kért és kapott Zeusztól.

Szent állata a szarvastehén. 

Remek vadász, de nem csak megöli az állatokat, védelmezi is őket.  Szűz nimfák veszik körül, mivel másokat nem tűrt meg.

Nem mellékesen a Hold istennője.

Tudjuk hold analógiája a belső érzelmi-képi világ,  női tulajdonságok, érzelmi intelligencia és intuíció.

Apolóról is ejtünk néhány szót, aki nem csupán  férfi szépség, hanem a racionalitás jelképe is.  Nietzsche vele szembe nem ikertestvérét, Artemiszt, hanem Dionüszoszt, a mámor, az extázis, az „én” elvesztésének istenét állította. 

Tudjuk  ókorban az olimposzi istenek gyakorta megmutatkoztak  embereknek, és a megmutatkozás nem mindig hozott szerencsét.

Ennek a bejegyzésnek származékos oka, Aktaion története. Aktaion vadász volt.  Vadászat közben véletlenül meglátta a nimfaival fürdőző meztelen Artemiszt. 

Megbabonázva bámulta, és amikor az istennő ezt észrevette, dühében szarvassá változtatta, és saját kutyáival tépette szét.

 Olvasom éppen Péterfy Gergely: „Kitömött barbár” című sikerkönyvét. A könyv mitológiai vonatkozásával kapcsolatban írta valaki, hogy nimfákkal való találkozás többnyire úgy kezdődik, hogy a hölgy ruhátlanul mosakszik egy patakban. Úgy tűnik fel, mintha  nimfák fürdözése, egyik fő tevékenységük lenne...

Festettem egy képet. Nem gondoltam semmire, nem volt tudatos  kapcsolat ezzel a tanulmánnyal.  Utóbb, címadásnál  elsőre beugrott: Artemisz!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés