2023. 06. 11.
Sarkítások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sarkítások

Kicsit pihentetni szeretném Bruegel témát.

Nem mintha nem lenne érdekes megvizsgálni, köznapi életben játszmákat folytató, azt az élet teljeségeként megélő akárkik (parasztok és városi polgárok,) hogyan is néznek ki közelről.?!

Borzalmas korszakokban is vannak jó pillanatok. Kényszerű kötélhúzások közben is vannak őszinte szövetségesek, barátságok.

Sarkítások akadnak, talán megkerülhetetlenek gyakran, ám hermeneutikai alap, másik oldalt szintén engedni kell hatni, nem hurcibáljuk mindenhova kizárólagosan, saját világunkat.

Bruegelt „paraszt” Bruegelnek (is) nevezték. Szívesen ábrázolta  falusi életet, azonban tudjuk, nagyon is városi életet élt, intelligens volt, előkelő gyűjtőkkel, megrendelőkkel,  bankár barátokkal.

Gyanítom falusi életképekben több van, mint Bruegel szokatlan témavállasztásai…  Falusi élet és egyszerű emberek ábrázolásával, valóban kitűnt kortárs festők közül.

Ezt a sarkítás dolgot (azért) kissé vigyük tovább!

Egyszer (régebben,) véletlenül betévedtem előadásra. Leginkább egyetemisták voltak jelen és néhány idősebb fazon.  Előadó szociológiát tanított, -ennyi kiderült,- középkorú hölgy volt. Utóbb meg kellett volna kérdeznem a nevét, ám de elmulasztottam.

Arról volt szó, helyes e az a nézet: Aki nem dolgozik, ne is egyen!

Természetesen ez a szocialista agyrém tarthatatlan, fejlett társadalomban.

Nem csak  nyugdíjasokról, betegekről, de újszülöttek jogairól is szó van.

Ez eddig nem túl izgalmas témának hathat, de érdekesen tárgyalta, és végül lehetett kérdezni.

Felált az egyik idősebb férfi, és azzal kezdte: Olvastam a professzor nő könyvét, azt kell mondanom, az abban szereplő fényképhez képest semmit nem öregedett.

-Nagyon köszönöm…. Sajnos nem így van, érzem a korosodás terheit... De mi szeretett volna kérdezni?

-A könyv szokatlanul magas szinten lett megírva, átlag ember ha kezébe is venné, semmit nem értene meg belőle. Nem nekik szól! Végig olvastam, és minden szavát értettem!

-Még mindig nem egészen értem, mi a kérdés?! Illetve amit elmondott arra adhatok választ. Egyszerűemberek végzik  dolgukat, gyakorta nehéz munkát csinálnak, rossz körülmények között. Ez önmagában is fontos a társadalomnak. Ez is fontos, de ne felejtsük el, mint mindenkinek, lehet családjuk, gyermekeik, akiket felnevelnek, akikért áldozatokat vállalnak. Vannak barátaik, szocializálnak…. Be kell látnom, egy autógumit sem tudok megjavítani. Sok mindenhez nem értek, de nem is kell.  Autószerelőt vagy kőművest talán érdekel a szociológia, de ha nem, az aligha von le az emberi értékeikből….


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés