2023. 07. 31.
Jézus misztérium- Végső út
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jézus misztérium- Végső út

Rékai Zsolt: Jézus misztérium

 

 Kép úgy jutott eszembe, hogy jött gmail a francia weboldalról, hogy már három festő vállasztotta be gyüjteményébe a művet.

A weboldal tulajdonképpen egy internetes galéria, ahol már néhány hónapja fenn vagyok. Pár képet fel kelett tölteni, hogy elbírálják megütik e a mértéket. 

Nem számítottam eladásokra, viszont portfoliónak remek, színvonalas a társaság és érdekes hirleveleket küldenek.

Készülök Székesfehérvárra. Hat évet töltöttem egy kereskedelmi galériával, és bár ismert festők vettek körül, nem sokkal  kizárólagos szerződés felbontása után elvállnak útjaink. Az el nem adott festményeket hozom el, és ezt a végső útat, mint egy mikrótörténet végét, megkisérelem élményként felfogni.

 

Jézus misztérium
A vallás és így a Biblia, számtalan témát, értelmezni valót, meggondolnivalót és így vízuális kifejeznivalót is kinál a művészek számára. A vízuális kifejeződés mindig valamiféle inger, probléma, energiaszínt növekedés után nyilvánul meg, meditatív, komplex válaszként, ami nem lineális, mint a nyelviség, hanem szimbolikus és analóg. A szimbólum komplex, nem minden vonatkozásban logikus, heterogén. Vannak benne lezárt és le nem zárt utvonalak, igy képes lefedni a valóságot, helyetesíteni, bár a helyére nem tud állni. A halál, a feltámadás alapvető emberi kérdés, és ezért a vallások valamilyen formában napi gyakorlatukba emelik. Amikor Jézus mint Isten, Jézus mint ember képzetesül, a férfi és női viszonylat is érintőleges. Mária, Mária Magdolna vagy pedig hátrább lépve, mélyebben megfontolva a lény (Jungi) anima-animusz viszonylata hoz lételméleti közelítéseket, vagy inkább képez csillagszerű erőteret, aminek a középpontjában hol ez, hol az tűnik fel egy-egy pillanatra.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés