2023. 08. 16.
Kép és (vagy) szöveg ?!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kép és (vagy) szöveg ?!

 

Földényi F. László – Fotó: Valuska Gábor


Földényi F. László: Testet öltött festény című könyvét nézegetem. Bizonyos értelemben -művészeti megfontolás, - visszatérés a 80-as évekbe.

Földényi tevékenysége engem festészettel kapcsolatos esszé aszimmetriái miatt kezdett érdekelni, így az is izgalmas, hogy a fent említett kötetben úgy beszél műalkotásokról, hogy egyáltalán nincsen képi illusztráció.

Az számomra gyorsan kiderült, -hogy bár széles ismeretanyaggal dolgozik, - nem művészettörténész. Nyilvánvalóan végez kutatásokat, azonban előzetes tudásának fényében (is) fontos marad az egyéni megtapasztalás… Egyéni megtapasztalás dominanciájának fényében mindenek elött esszé író, miközben meglepetésemre kiderült, a Színház és Filmművészeti Egyetem professzora (is) volt, ameddig intézmény kormányzati döntés alapján, alapítványi formában nem kezedet el működni.

Dolog számomra filozófiai-tapasztalati szempontból érdekes.

Abból a nézőpontból izgalmas, hogy intelligens, nem festő befogadó, nyelvi építkezéssel mennyire képes belépni és belülről megvilágítani műalkotást?!

Másként fogalmazva, a mű befogadói újra alkotása, az így elnyert élmény (élmény az élményben) mennyi igazságot közvetít. Festménnyel kapcsolatos esszé mennyire közvetlen és mennyire közvetett….

Kérdést nagyon sokan feltették már, és a válaszok midig kérdésfeltevés irányából értelmezhetőek.

Heidegger sok mindent, -számos ontológiai megközelítést,- műalkotásokból vezetett le. Megközelítései egyszerűek(?!) és zseniálisak.

Azt mondja, hogy két út van!

Van költői út és van filozófiai. Ez a két út egymás mellett halad, de soha nem találkoznak, nincsen átkeresztezés!

A két út közötti terrénum érdekel minket...

Ez a terrénum két pólus erőterében jelenik meg, és mi feladatunk annak beutazása.

Ezt a „beutazást” kettős értelemben használom, az utazáshoz szükséges utakat is meg kell teremteni…

A beutazással kapcsolatban Heidegger újabb párhuzamot (is) használ. A „hangtalan harangszó”, úgy működik, mint valóságos, összegyűjti a híveket.

Földényi munkamódszere, beutazás és gyűjtés, -más célból (is,) és azonos céllal- nálam is napi gyakorlat.

Esszét és festményt alkotni, élmény és reflexió dinamikája.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés