2023. 08. 23.
A tudatosság bejáratra hova kijárat 2
Az absztrakt festészet pszichologiai izlelése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tudatosság bejáratra hova kijárat 2
(Bak Galéria)
 

Festészeti pályafutásom alatt sokszor belefutottam műfaji ellentétekbe, szakmán belüli nézetkülönbségekbe, és mint tudjuk világnézeti különbségek gyakran vezetnek emberi konfliktusokhoz, jobb esetben(?!) azonnali jeleggel generálhat ellenszenvet.

A műfaj néha kis és nagy fiókokat, nagy fiókon belül pedig további fiókokat tartalmazhat, és egy emberen belül akár két ellentétes fiók is elfér, amelyek közül mindig azt és úgy húzza ki  adott egyén, ahogyan azt érdekei megkivánják.

Alapvetően szűrrealista festőnek gondolom magamat, ami egyaránt használ formát, formátlanságot, és még formátlan, antropomorf, vagy geometria felé hajló organikus absztrakt kombinálása esetén sem gondoltam arra, hogy mindez -bizonyos értelmezhetőségben,- absztrakció.

Mivel kérdés szerteágazó, így egyetlen oldalról közelítve aligha tudnám kifejteni.

Bak Galériában, ahol jelenlétem meglehetős újdonság, és maga a galéria sem régebben nyillott, mint két hónap,- nos az üzletbe betért egy férfi, aki gyűjtőnek valotta magát.

Bak Péter kortárs képek gyanánt geometrikus absztraktot mutatott. A gyűjtő azt mondta, hogy ezideig nem jutott el a geometrikus festészetig, de aztán neveket említett, hozzáértő módon kvalításokat tett mérlegre...

Hozhatok más példát is.

Több évvel ezelött részt vettem Jarmeczky István festménykiállításán, ami utén beszélgettem mesterrel. István feltételezhette, hogy szürrealistaként merev válaszvonalat hordozok mértani formákkal szemben.

Azt mondta, azért vetette el figurális -és így szürrealisztikus,- festészetet, mivel az emberi psziché mélységeit kutatja, és az a kutatási terület meglehetősen vitatható, ingoványos.

A mértani elemek világa azonban tiszta, áttetsző, logikus, és ezen a világon belül is közvetítődnek érzések, létezik  esztétika.

Véletlenül éppen abban az időszakban foglalkoztam hermeneutikával. Hermeneutika a lehetséges legteljesebb megértés tudománya, az a tudomány, ami nem kizárást, hanem eggyezéseket, a megértést és empatikus ráhagyatkozást, elfogadást és befogadást teszi meg kommunikációs alapnak.

Jameczky elgondolkodtatott, és félretettem előitéleteimet. Az előitéletek addig -nem tudatosan, de - nyilvánvalóan jelenvoltak bennem, és legyűrésük azonnali eredményeket hozott.
Nyitottság nyitottsághoz vezethet...


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés