2023. 11. 07.
Absztrakt 1
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Absztrakt  1

ab

Rékai Zsolt Mentális függöny

Amikor tenni (?!) szeretnék valamit, az elképzelés határtalansága találkozik  pillanatnyi lehetőségek korlátoltságával, és megkezdődik a kibomlás. Ez a kibomlás bármennyire görcsösen akarom is feltárni mozgatóerőit, nem enged meg túlságosan nagy ugrásokat. Néha kívülről látom, ahogyan átugrok három-négy lépcsőfokot, ezt (átugrást) nem tudom megtenni leszakadások távolságaival, és a lehetséges áthidalások racionalizmusa  a racionalizáció sejthető elfedése. Elfedése az amúgy mélyből felkavargó mindennemű bukás és zuhanásélménynek, ami akkor is magával ránt, ha nem következik be, elrontva kisebb úgrások eufóriáját.

 

Olvasom Jacek Baczak : Egy éjszakai ügyeletes című füzetét.  Hetedik éjszakánál tartok, ezek az ügyeleti éjszakák  fejezetek címei, emelkedő kronológia lényegkiemelés helyett.

Főszereplő korházi ápolónak tűnik, aki gondozza a zavarosodó tudattal haldoklókat, segít felöltöztetni a hőségben már bomlásnak indult holtat  késve érkező temetkezési vállalkozónak, és gyakran lemegy a proszektúrára, hogy frissen távozókról gyors vázlatokat készítsen.

A vázlatokat fixírrel rögziti, pontosabban -ahogyan leírja,- rögzíti az alászálló port. 

Ebből saját önkifejező tapasztaltimra ismerek.

Festeni  kafkai pincében fest, és mintha valami hegyet is látna, ami talán maga a festmény, saját maga, ami abból is kitűnik, hogy úgy járkál  kihalt völgy fái mentén, a sárgás fűben, mint amikor valaki saját képzeletbeli flóráját rögzíti, hogy felfedezze, mélységében megélje azt…


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés