2023. 12. 07.
Nem egyszerűen feminista 4
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem egyszerűen feminista 4

 

Carl Gusztáv Jung

 

A gender elmélet újkeletű, viszont magyarázza  feminista mozgalmat. Arról van szó, hogy a férfiak és nők társadalmi szerepe és helyzete korszakról korszakra változik, holott nincsen szó eleve elrendelésről. Ha egy férfi dajka akar lenni az óvodában, valószínű előbb akasztanak rá perverz jelzőt, mint feltételezik az elhivatottság érzését.

Vagy pedig megfordítva, egy női roham-rendőrről azt fogják mondani, nagyobb farok lóg ki  nadrágból, mint a gumibotja, valószínű brutálisabb is  férfi kollegáinál, mivel eleve hímek között kell teljesítenie…

Természetesen túlzok. Híve vagyok az egyenjogúságnak, és adott esetben gyanakodva figyelem magamat, nem e fertőzött meg észrevétlenül olyan előítélet, aminek fordított helyzetben én sem örülnék.

Art világban sok minden előfordul. Adódott, hogy ismerős feminista művésznő meghívott kiállítására, amit ismert művész, transzvesztita nyitott meg. Ezzel és a női box ábrázolásával semmi gondom nem akadt. Simán le is zajlott volna esemény, ha nem kezdek beszélgetni a megnyitón szítén szereplő művészettörténésznővel. A hölgy feminista és profi, képekkel illusztrált előadást tartott  mozgalom művészetek terén kifejtett eredményeiről.

Vád akkor ért, amikor egyik festményt jungi álomelmélet animusz-anima tulajdonságfelosztás mentén próbáltam lefordítani. Mert „tudattalan” (mélytudat) női szereplői intuíciót, empátiát, érzelmi logikát, el és befogadást jelentenek, animusz pedig  harcot, védelmet, logikát….

A hölgy érzékelte, amit én nem, hogy Karl Gusztav Jung elmélete szemben áll  gender elmélettel! Kifejtette,  hogy  svájci pszichiáter, az analitikus pszichológiai iskola megalkotója jó példa  előítéletes szemléletre, és arra, hogy ennek milyen mentálisan fertőző hatása lehetséges…. Nem így fejezte ki magát, hanem inkább mint intézkedő rohamrendőr !. … 

(Intézkedő rohamrendőrök bocsi!! )

Akkor inkább Snasha Neschastnova

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés