2019. 07. 21.
Lét-telített
Kész festmény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lét-telített

 

d

Ami azt illeti, ezt a képet teljesen még be sem fejeztem, de van olyan állapotban, hogy meg tudom mutatni. Mindig van valami spontán és megmagyarázhatatlan aktualizáció, ami a vízióimat beköti a jelenbe, mindazonáltal, hogy  valós szinten megtalálom a párhuzamot, annak -pontosan mint az álomban,- nincsen sok jelentősége, hiszen egy kép fizikai, érzelmi és szellemi szinten is mást jelent. Ami egy képen mutatkozik az én vagyok, hiszen a saját viszonyaimat fejezi ki. A kislány (anima) érzelmi gazdagságára az egzotikus növényzet utal. Az üvegház átláthatósága ö maga, gesztusa pedig annak szól, hogy teljesen telített, az érzelmi potenciál fokozhatatlan. Ez egyetlen szint, bőven van hely más értelmezéseknek.

 

A kész festmény és a kép láttató elgondolása, tervezete valamint a kivitelezés közötti történés nyelvínséges szakasz. Az elkészült festmény vizuális ereje szerinti szenzibilis élmény, olyan hatás, amiben az érzelmek dominálnak, de már jelen van az előzetes megértés. Ha a strukturáltság eléggé vonzó, megjelenhetnek a kérdések. Ez egy átlagos befogadónál vagy megjelenik, vagy nem. A kép megvilágítása -főleg a festőtől,-soha nem lehet végső, lezárt definició, mivel az reduktív. Kulcsokat viszont lehet adni, esetleg több oldalról közelíteni. 

Ezt a megvilágító munkát festőként érdemes elvégezni, mivel a jobb agyfélteke  képi-érzelmi fordítása erősíti a köztes (selbszt) oda-vissza ható kommunikációját. Maga a festmény létrejötte soha nem tudatos, de a tudatosság szintje, a világnézet feltétlenül belejátszik. Ebben az értelemben,  személyes értelmezés instrumentális.

Ebbe a szisztémába új elemet belevinni -a fentieket tekintetbe véve,- döntés és csak kevésbé erőfeszítés.

Mondok egy példát. Kezdetben akadémikusabb képeket festettem, kifejezetten kiállításokra. Amikor megnyílt a kereskedelmi szférába való belépés lehetősége, felértékelődött a látványosság, és most már az esztétika szintjére is kelet ügyelni. Azt tudtam, hiba lenne, ha egyetlen szintet tennék meg értelemhordozónak, (ez nem is jó kifejezés) és ráerőltetném a többi rétegre.

Az elhatározás után  tudattalan kreatív énje gyűjteni kezdett, és ma már inkább visszafogás a cél, mint a fokozás.

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés