2019. 09. 01.
Nem én vagyok dr Vaughan
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem én vagyok dr Vaughan

 

A posztmodern káprázat, hogy állvalóságot lélegzünk be, azt nézzük az egyre vékonyodó és egyre növekedő képernyőkön, tű élesbe. Az is a káprázat része, hogy a hajdani világnak nevezet környezet, a valóság természetes mivolta egyre távolabb kerül, filozófiai értelemben is, hiszen a fikció is valóságos, azzal, hogy kitaláltam, hogy ható útjára bocsájtom...

Ha nagyon meggondolom, Horváth Márk: "A digitalitás paroxizmusa" idézte fel a J.G. Ballard "Karambol" című könyvét.

A két könyv ugyan arról szól,  félfilozófiai diskurzusról, mi felé halad a világ, és nyomokat teremtenek a végig gondolás számára. Ballard könyve  neurózist, szexet, gépi őrületet  kovácsol egybe, és azt kérdeztem magamtól, hogyan hat mindez rám, a festészetemre, mi ebből a korszerű?!

Megnéztem és leszedtem néhány autóroncs fényképet, de ettől még nem lettem Dr Vaughan, aki kizárólag kocsiban szeretkezett -teljes környezetével,- és  tényleges balesetekre, kitalált és elfantáziált halálos ütközésekre izgult fel, ameddig a felbomlott időrendben, rá nem zuhant egy turistabusz tetejére, tömegszerencsétlenséget okozva.

Okos telefonon olvasom ezt a "káprázat" könyvet, és valóban messze vagyunk már az eredettől, az önelhívás eredetétől, attól, hogy miként építek digitálisnak ható jel-gesztusokat a festményeimbe.Ami a filmben elhallgat, és átmegy képi szituációba, az benne van a könyvben, és így azt kell mondjam, a film titokzatosabban zseniális, valóságszerűbben kísértet-ragyogás. Kicsit olyan, mintha a forgatókönyvíró, elképzelte volna azt, ami alapján a tematikus könyv elkészült, de inkább a megélés és nem a megértés irányában forgatott.

Nem tudom, tudok e kezdeni mindezzel bármit is. 

Emlékszem évtizedekkel ezelőtt egy kertészetben dolgoztam. Kertészet a pécsi köztemető szomszédságában működött, így nem volt meglepő, hogy időnként hallottuk szólni a lélekharangot.Meglepő nem volt, de emlékezetes igen. Emlékezetes, amikor valaki elmesélte, hogy koszorúkat vitt át, és éppen egy négyes temetés ravatalja zajlott. Előbb két fiatal ember halt meg. Barátok voltak,  együtt autóztak valahova.  Halálos balesetet szenvedtek.Barátnőik, akik egymásnak is barátnői voltak, összebeszéltek,  öngyilkosságot követtek el.

Nem sokat haboztak, és  még beérték a két fiút, akikhez tartoztak... 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés