2019. 09. 02.
Érni Hagyni
Nem primitív
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Érni Hagyni

 

Az autóroncs-kép ötlet nyilván nem tűnik el,  motorizáció és szex, autó és cyborg-kentaur lét benne van  "káprázat" kalapban. Lehet le is cseng,  felvillanás csak a tudattalan késztetése, ami könnyen megúszott autó balesetben, a tényleges materializációban érte el  csúcspontját. 

Ha ezt a vonalat követném, az álomfordításhoz nyúlnék, ahol az autó  gyorsabb egzisztenciális haladás eszköze,  a gyermek pedig egy potenciál, aminek fel kéne nőnie. Ez azt jelenti, valami árnyéklehetőségem keresztezte  utamat, ami van, ami létezik, amit fel kéne ismernem, és ami nem tudja hogyan tudtomra adni magát...  

Ilyenkor felteszem  kérdést, hogy mi az, és várok mi jelenik meg magától, hova visz  asszociációs lánc. Most  ami jön az önkorlátozás, ráutalás, körülírás. Úgy mondja ki magát, hogy nem mondja ki magát. Mégis kitalálható...

Megjelenik  korábbi autós álmom is.

Megyek  többpályás, széles autósztrádán, és az út valószerűtlenül emelkedni kezd. Valószerűtlenül vertikális az emelkedés, de ami  álomban ellentmond  fizika törvényének, az nem mond ellent belső szellemi tendenciáknak.

Ez már nagyon  másik aspektus a "karambol"-hoz képest. 

Guennadi Ulibin munkái

Végül is  érzékiség, kontra magas technológia,  tudattalan és tudatos párhuzama, ha nagyon meggondolom, másról sem beszélek, mint amit Ulibin ábrázol a fenti munkáiban. Arról van szó,  nyomokkal szerettem volna foglalkozni, amelyek megelőzik (vagy nem) képterveimet.

Van még egy vonulat, de arról később. 
 
Ténylegesen munkába vettem egy 70 cm x 80 cm -es vásznat. Három sziluett alak van rajta. Lehet, hogy négy, de csak három különül el, jól kivehető módon. Képnek a "Nem primitív" munkacímet adtam, mivel  alakok valamiféle halványzöld természeti vonulatból lépnek elő, vagy pontosabban azelőtt állnak.
 Humán körvonalak akár bennszülöttekre is asszociálhatnak, azonban a testfelületeket tört és egymásba csavarodó gesztus absztrakció tölti ki, ami elvont, ugyanakkor  kép dekoratív rétegét is kiadja.
 Az esztétika rejt, elfed egy paradoxont, hiszen  sziluett körvonal, -még ha fejrésznél tört is, - mégis az egyedi elmosása, amihez képest a belső bonyolultsága különös.  Ez a típusú organikus összetettség, túlmutat  köznapi, fogalmi lehatároltságokon.
Nem rég  említettem ezt a képet jelzésként, most azonban gőzerővel dolgozom rajta. Talán abba a sorozatba illik, vagy abba a végiggondolásba, hogy nem elég  tudatos differenciálási készség, vannak azt megelőző intelligens struktúrák,  amiket hol előre kell hozni, hol pedig érintetlenül, érni kell hagyni... 

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés