2022. 06. 05.
Várakozás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várakozás

 

Rékai Zsolt: "Várakozás" 60cm x 80cm 

mixed média-olaj vászon

Talán a „múzeum” olyan képzet, ami hátteret képez a konkrét kép-képzeteknek, belső mibenlétét tekintve van is, meg nincs is. Lazábban kell kezelni, mint magukat a festményeket, hiszen azok folyton változnak, dekonstruktív vándorlásaik során újabb képeket hívnak elő, amelyek visszakeverednek, vagy éppen, hogy nem, felülírnak, pillanatnyilag meglévő dominanciákat .

Ezt a belső gomolygást az írás, és éppen a dekonstrukció-ár is szűri. Amennyiben nagyon megőröltettem magamat, talán néhány változatlan alapelemet is ki tudnák szűrni, és ez lenne a konzervatív jelleg?!

Ezek a felosztások úgy viszonylagosak, hogy  megengedő jelleg az valójában  szabadon engedő. Szűkítő értelemben ez minden kutatás alapja, ám itt nincsen „progresszív” jelleg, a szó negatív értelmiben nem is lehetséges, így utóbb az avantgárd-ot lehetne túl tolt biciklinek nézni.

Bármilyen festészetet megközelítő kategória, látásmód és csupán nézet.

 

Kezd jó idő lenni. Egyre több folyadékot iszom, és a műanyag palackok tetejét félrerakom, felhasználom festésnél.

Festés közben ezekbe kevés festőszer kerül. Így elkerülhető, hogy több szín felhordásánál, az oldószer piszkolódjon. Nem egy nagy találmány! A napi gyakorlat kiadta.  Meg sem lepődtem, hogy egy antik festményen ábrázolt festő állványán kis kagylóhéjjak sorakoztak.

 

„Várakozás”! Talán ez lesz a címe annak amin dolgozom.

Metróállomás az az tudatalatti. Várakozás a szerelvényre, az az jön valami, amire, ha felszállok, elvisz valahova, de a folyamat általam nem lesz leállítható. Peronon férfiak ülnek, kissé balra töllük fiatal lány áll. A fiatal lány ruhája zöldes, tehát a belső természetben új potenciál jelent meg, ameddig az érett, ücsörgő férfiakra későbbi tevőlegesség vár.

Álom-fordítás szürrealizmusban, szürrealistánál abszolút elsődleges. Elsődleges a témavállasztás spontán késztetésében.

Bármennyire elsődleges, a kibontásra váró képzet a köznapi élményt hívja meg. Valahogy mindent érzünk a maga differenciálatlan jelenlét differenciákon keresztül, de a megértéshez erőfeszítés, kulcsok szerinti megkülönböztetés kell.

Kell?!

Kinek igen, másnak nem!

Így vagy úgy a festmény arra fele hat, ahonnan jött….


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés