2019. 10. 02.
Kapcsolat
Új festmény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kapcsolat

 

Rékai Zsolt: Kapcsolat  60 cm x 70 cm

Mostanában nem nagyon írtam egy oldalon saját festményemről, ahol maga a kép is megjelent. Nem azért választom el az értelmi kibontást  festménytől, mert az "megmagyarázás". Azon túl, hogy nem magyarázok meg semmit, mert arra amúgy is képtelen vagyok, amit írok az befolyásol. 

Viszont megközelítéseket írok, az általam lehetséges mélységekig megyek el, vagy ameddig célszerű, azért, hogy ne  felszíni élmény alapján adjak címet. 

Tulajdonképpen úgy is adhatnák.  Cím néha képes kaput nyitni, máskor meg legszívesebben el hagynám, de a puszta sorszámozásra még nem igen vetemedtem.

Értelmi kibontásnak van másik értelme (is), tisztázom  jobb agyfélteke (képi, érzelmi) mit is akar mondani számomra, így az önkifejezés egyben önismeret.

Viszont mindezek egy szemlélő, befogadó számára másodlagos. Minden benne van a képben. Mindenki képes valamilyen szinten szimbólumot értelmezni, és neki az lesz az egész, vagy további belekérdezés alapja.

A fenti képnek a munkacíme az volt: Magasság mélysége. Ez a cím kissé fellengzősnek tünt, ezért egyszerűsítettem, egy újabb belegondolás után. 

Mit látunk?

Egy kevésbé szép lány fonja fiatalabb és szebb haját.  Helyszín extrém,  vörös-szerkezetes híd áthidaló traverze.

Tudjuk, sokszor környezet utal belső világra. Belső világ a külső környezethez való viszony, így a kettő dinamikája időnként még a felszínen, köznapi világban is átüt.

Azt lehet mondani, ez a hajfonás, a két lány meghitt viszonyát jelzi, ami beleszövődik a híd architekturális szerkezetébe.

  Híd tetején átvezető utat nem látjuk,  viszont hozzáasszociálhatjuk. A mélyben folyó víztükre látszik, ami szintén életsodort jelenthet. Van egy akaratlagos és sorsszerűen magával vonó lét átkereszteződésünk, amelyek középpontjában a kislányok relatíve állandóak, változatlanok.

A kislányok kapcsolata életre szóló.  

Ez a kijelentés lett, a címadó kijelentés.

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés