2019. 10. 18.
Munka az esztétikával 4
Kész festmény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munka az esztétikával 4

 

 Rékai Zsolt: Munka az esztétikával

Még nem értem lehetséges képmegközelítések megfogalmazásának végére, amikor azt álmodtam, hogy nyitott luxuskocsiban két szép, elegáns, fiatal nő ül. Az egyik a volánnál, másik pedig valami kisebb gyümölcsöt eszik.

Az egyik (anima) irányít, a másik szellemi táplálékot, a beérett munka gyümölcsét fogyasztja.

A kettős anima vagy Anima (jungi értelmű női tulajdonságok, a belső világ, álom-megszemélyesítés, stb) már régóta foglalkoztat jelentésében. Arról van szó, hogy a belső világommal, az érzelmi agyféltekével festek, ami női, és a kettőződés akkor jön létre, amikor nőt festek. Többszöröződés a szintek miatt is lehetséges, de ne bonyolítsuk túl.

A végső jelentés, mindig az álom szerinti. 

Hogy egyáltalán ezt is fontoljam meg, és ezt a saját-értelmezést emeljem felszínre, talán akkor vettem tekintetbe, amikor Lilla volt szakközépiskolás barátnője látótérbe került. Ez a nagyon szép lány úgy fogyasztja a másik nem képviselőit, mint legenda szerint festők a modelljeiket.

Észre vettem, hogy saját festményem szereplője cseppet sem áldozat típus, az egész gesztusa sokkal inkább érzékiségében győztes, és így visszájára fordította, nem csak az eredeti "destruktív" szándékot, de a második fázisban észrevett "elcsúszást is.  

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés